’Geleceğe Doğru Yol ve Manevi Yenilenme, Kazakistan“ın Milli Kodu’ Programı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde Gerçekleşti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev“in ülkesinin geleceğine dair kaleme aldığı ve yeni bir vizyon belgesi olarak nitelenen ’Geleceğe Doğru Yol ve Manevi Yenilenme, Kazakistan“ın Milli Kodu’ makalesi akademisyenlerce masaya yatırıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 13 Nisan’da yazdığı ve Kazakistan’da yeni siyasi vizyon belgesi niteliği taşıyan “Geleceğe Doğru Yol ve Manevi Yenilenme, Kazakistan’ın Milli Kodu“ makalesi masaya yatırıldı.

Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde Kültür AŞ’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan  Konsolos Serjan Sarsenbayev, Prof. Dr. Yakup Çelik, Prof. Dr. Abdulvahap Kara konuşmacı olarak katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük: “Doğal kaynakların ötesinde zengin insan kaynağını kültürel anlamda geliştirmek, batının teknolojisini ve tekniğini alırken kendi özünü kaybetmeden dijital dünyaya entegre olmak, Kazakistan’ın 21. yüzyılda daha güçlü olabilmek adına oluşturulan stratejilerinin önemli unsurlarıdır.” dedi.

Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan  Konsolos Serjan Sarsenbayev, ülkesinin Latin alfabesine geçiş hazırlıkları içinde olduğu bir süreci yaşadığını belirterek Kazakistan’ın geleceğine ilişkin tertip edilen programdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, programı düzenleyenlere teşekkür etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Çelik, Nursultan Nazarbayev’in genel siyasi yapısı ve verdiği eserlere dair bilgiler paylaştı.

Çelik, “Nazarbeyev milli kimliğin korunmasını her platformda dile getirmiş ve bu fikirlerini uygulama konusunda da kararlılık göstermiş bir liderdir. ’Eğer ülke olarak kalmak istiyorsak milli maneviyatı korumak zorundasınız.’ diyerek milli vizyonunu ortaya koyan Nazarbayev, cumhurbaşkanlığı makamını halkla birlikte yüksek hedeflere ulaşmak gibi bir vazifesi olduğunu ifade etmiştir.“ diye konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kaleme aldığı “Geleceğe Doğru Yol ve Manevi Yenilenme, Kazakistan’ın Milli Kodu“ makalesine dair değerlendirme yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara ise makalenin Kazak milli kodlarını deşifre eden bir yapıda olduğunu kaydetti.

Nazarbayev’in sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda düşünür olarak saygın bir yere sahip olduğunun altını çizen Kara, şunları söyledi:

“Bugün Kazakistan yükselen bir yıldızsa bunda Nazarbayev’in emeği ve çabası büyüktür. Bildiğiniz gibi Kazakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine seçildi. Yine haziranda Expo 2017 Kazakistan’da gerçekleşecek ve bu organizasyona 5 milyon turistin katılımı bekleniyor. Tüm bunların gerçekleşmesinde bir akıl ve vizyon söz konusudur. Şimdi dünyayla daha fazla entegre olmak, Türkiye gibi ülkelerle ilişkileri geliştirmek adına da büyük önem arz eden Latin alfabesine geçiş de bu vizyonun bir parçasıdır. Bu vizyon belgesinin aynı zamanda tüm Türk dünyası ülkelerine örneklik teşkil edecek bir yapıda olduğundan Gaspralı’nın "dilde fikirde işte birlik" düşüncesi bir bakıma gerçekleşmiş olacaktır” dedi.

Programın sonunda Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesinde yer alan Türk Dünyası Kültür Mahallesi gezildi.  Kültür A.Ş Gn. Müdürü Nevzat Kütük tarafından konuklara prestij kitabımız Sultanların Sanata Yansıyan İzleri hediye edildi.

Ziyaret, toplu halde hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.