“Kazakistan / Uzağı ve Yakını” konulu resim sergisi Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde açıldı

Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 25. yılı münasebetiyle, İBB Kültür A.Ş.’nin Topkapı’daki Genel Müdürlük yerleşkesinde yer alan Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde, “Kazakistan Uzağı ve Yakını” isimli resim sergisi törenle açıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş.’nin işbirliği ve Kazak Türkleri Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen sergide, Kazak sanatçı Gülmaral Tatibayeva’nın 20 adet tablosu yer alıyor.

Tatibayeva’nın ilk yurt dışı sergisinin açılışına Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Konsolos Serjan Sarsenbayev, İBB Kültür A.Ş. İdarî İşler Müdürü Salih Doğan, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz, Kazak Türkleri Vakfı Başkan Yardımcısı Zafer Selvi ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Tatibayeva: Türk sanatseverleri Kazakistan’a davet ediyorum

Ressam Gülmaral Tatibayeva, açılış töreninde yaptığı konuşmada, eserlerinin Türkiye’de, bir tarih şehri olan İstanbul’da sanatseverlerle buluşmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bize bu imkânı veren İBB Kültür A.Ş.’ye, Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu’na ve Kazak Türkleri Vakfı’na teşekkür ediyorum. Türk sanatseverleri Kazakistan’a davet ediyorum. Gelin Kazakistan’ı daha yakından tanıma fırsatı bulun” dedi.

Selvi: Sanatsız bir milletin gelişmesi mümkün değildir

Kazak Türkleri Vakfı Başkan Yardımcısı Zafer Selvi, sanatsız bir milletin gelişmesinin ve yükselmesinin mümkün olmadığını belirterek, sanatçı Tatibayeva’ya Türk dünyası adına teşekkür etti.

Doğan: Türk Dünyası Kültür Mahallesi, kültürlerin buluştuğu bir mekân

Kültür A.Ş. İdarî İşler Müdürü Salih Doğan, serginin gerçekleştirilmesinde kendileriyle işbirliği yapan Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu’na, Kazak Türkleri Vakfı’na ve Ressam Gülmira Tatibayeva’ya Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük adına teşekkür etti.

Konuşmasında Türk Dünyası Kültür Mahallesi hakkında bilgi veren Doğan, alanın etnografik bir müze, kültürlerin buluştuğu bir mekân olduğunu söyledi.

2009 yılından beri Türk Dünyası adına birçok etkinliğe ev sahipliği yapan müzede böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Doğan, müzelerin cazibe merkezleri olmasında ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında bu tür etkinliklerin önemli bir payı olduğuna işaret etti.

Sersenbayev: İki ülke arasında bir köprü kurmalıyız

Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu adına konuşan Sejan Sersenbayev ise, İBB Kültür A.Ş. ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri resim sergisinin Kazakistan’ın bağımsızlığının 25. yıldönümünde açılmasının büyük anlam taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Gülmaral Hanımın 2012’de Kazakistan’da açtığı resim sergisi de çok büyük ilgi görmüştü. Hatta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kendisinin bir resmini satın almıştı. Bu, kendisinin ilk yurt dışı sergisi. İnşallah Türkiye’de de başarılı olur. Kültür ve sanat anlamında iki ülke arasında bir köprü kurmalıyız ve gençlerimizi sanat etrafında bir araya getirmeliyiz.”

Törende Kazak Türkleri Vakfı tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ve dombıra dinletisinin ardından sergi açılışı gerçekleştirildi.