Gine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şerah, Türk Dünyası Kültür Mahallesi’ni Ziyaret Etti

Gine Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mime Bah Diallo Rabiatou Şerah ve Maarif Vakfı Gine Temsilciliği Başkanı Assimiou T. Tchedre, Türk Dünyası Kültür Mahallesi ve Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni ziyaret etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, genel müdürlük yerleşkesi içerisinde yer alan Türk Dünyası Kültür Mahallesi hakkında yabancı konuklarına bilgi verdi.

Kültür Mahallesi içerisinde yer alan ve Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden 8 Kültür Evi’ni ve Hoca Ahmed Yesevî Otağı’nı ziyaret eden Gine Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mime Bah Diallo Rabiatou Şerah, Kültür Mahallesi’ne dair kanaatlerini dile getirdi.

Her çalışmanın alt yapısında kültürel bir zemin olduğunu belirten Şerah, “Sizler de bunu en iyi şekilde yapmışsınız ve sahip çıkmışsınız. Bundan dolayı sizleri tebrik ediyorum” dedi.

Kültür Mahallesi’nde, kendi kültürleri ile örtüşen unsurlar gördüğünü dile getiren Şerah, “Meselâ çadır kültürü bizde de mevcut. Ayrıca, bizim çalgılarımıza benzeyen çalgılar gördüm. Benim için keyifli bir ziyaret oldu. Sıcak ilginizden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde bütün kardeş ülkelere ve toplumlara imkânları nispetinde destek olmaya gayret ettiklerini anlattı. Kütük, Kültür Mahallesi’nin işlevinin müze evlerin ve maket yapıların ziyarete sunulmasından ibaret olmadığını, bu alanda çeşitli kültür faaliyetleri gerçekleştirdiklerini de kaydetti.

Gine Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mime Bah Diallo Rabiatou Şerah ve Maarif Vakfı Gine Temsilciliği Başkanı Assimiou T. Tchedre, daha sonra “Panorama 1453 Tarih Müzesi”ni ziyaret etti. Müzenin İşletme Şefi İbrahim Yüksek, müze hakkında konuklara bilgi verdi.

Ziyaretin sonunda konuklara, Kültür A.Ş. Yayınları’ndan kitaplar ile Türk Dünyasına dair CD’ler hediye edildi.

Türk Dünyası Kültür Mahallesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla tesis edilen Türk Dünyası Kültür Mahallesi, Türk Cumhuriyetlerinin folklorik ürünleriyle temsil edildiği 8 Kültür Evinin yanı sıra, Türk Dünyasının âbidevî mimarî eserlerinin maketleriyle Kırgız ve Kazak çadırlarını da barındırıyor.

Bunlar arasında, UNESCO Hoca Ahmed Yesevî Yılı hatırasına kurulan “Hoca Ahmed Yesevî Otağı”, Hoca Ahmed Yesevî Türbesi’nin maketi, Orhun Âbideleri’nin maketleri, Azerbaycan Kız Kalesi’nin maketi ve Kırgızistan Burana Kulesi’nin maketi yer alıyor.

Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde ayrıca, Türk Dünyasının kültürünü yansıtan hediyelik eşyaların satışa sunulduğu “Turkuaz Hediyelik Eşya” ile Türk Cumhuriyetlerinin mahallî yemeklerinin sunulduğu Zinnet Restaurant da hizmet veriyor.