Kaseinov: TÜRKSOY, barış ve adalet için 25 yılda bir kültür ve sanat ordusu meydana getirdi

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, “TÜRKSOY, çeyrek asırda sayıları binleri aşan adeta bir kültür ve sanat ordusu meydana getirdi. İşte bu ordu, Dünya’da yaşanan acılardan kurtulmak için, barış ve adalet duygusunun yerleşmesinde büyük bir rol oynayacaktır” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kültür A.Ş.’de düzenlenen “TÜRKSOY ve Türk Dünyası” programında yaptığı konuşmada, “TÜRKSOY, çeyrek asırda sayıları binleri aşan adeta bir kültür ve sanat ordusu meydana getirdi. İşte bu ordu, Dünya’da yaşanan acılardan kurtulmak için, barış ve adalet duygusunun yerleşmesinde büyük bir rol oynayacaktır” dedi.

***

Türkistan’ın 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilân edilmesi münasebetiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından düzenlenen “TÜRKSOY ve Türk Dünyası” başlıklı program, Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

Programa, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, TÜRKSOY ülke temsilcileri Elçin Gafarlı, Askar Turganbayev, Hocageldi Kuluyev ve Sancar Mülazimoğlu,

Kütük: TÜRKSOY’un hizmetlerinde pay sahibi olmaktan gurur duyuyoruz

TÜRKSOY’UN faaliyetlerinin tanıtıldığı video gösteriminin ardından açılış konuşması yapan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, “Bu tür etkinliklerin, Kültür A.Ş. tarafından, kendisine lütuf olarak, ucundan kıyısından tutulması için iletilmesi ve bizim de bu tür etkinliklerde karınca kararınca pay sahibi olmamızdan dolayı gerçekten mutluluk ve onur duyuyoruz” dedi.

Kütük, çalışmalarından, başarılarından ve Kültür A.Ş.’yi de bu halkaya dahil etmelerinden dolayı TÜRKSOY’a teşekkür etti.

Kaseinov: TÜRKSOY, bir kültür ve sanat ordusu meydana getirdi

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov da, çalışmalarına sağladığı imkân ve katkılarından dolayı Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Önümüzdeki yıl 25 yaşına girecek olan TÜRKSOY, bu çeyrek asırda Türk Dünyasının en gözde kuruluşu olmaya başladı” dedi. Kaseinov, üyesi olan 14 ülkenin sınırlarını aşan TÜRKSOY’un, Avrupa’da, Balkan ülkelerinde, Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da, İtalya’da, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Amerika’da New York’ta, Washington’da, Çin Halk Cumhuriyeti’nde, birbirinden değerli yüzlerce faaliyete imzasını attığını belirtti. Kaseinov, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu süre içinde Türkologlar, edebiyatçılar, müzisyenler, bestekârlar, solistler, ressamlar, heykeltraşlar, halk oyunları toplulukları ve sayıları binleri aşan adeta bir kültür ve sanat ordusu meydana geldi. İşte bu ordu, Dünya’da yaşanan acılardan kurtulmak için, gerekli olan hoşgörünün, karşılıklı sevgi ve saygının barış ve adalet duygusunun yerleşmesinde büyük bir rol oynayacaktır.”

2017, Molla Panah Vagif’i Anma Yılı

TÜRKSOY Daimî Konseyi’nin bu yıl Kazakistan’ın Türkmenistan şehrini Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçtiğini hatırlatan Kaseinov, “Hoca Ahmed Yesevî Hazretlerinin mekânı olan bu kutsal topraklar, bu vesileyle yıl boyunca TÜRKSOY’un etkinliklerine evsahipliği yapacak” dedi. Bu sayede Türkistan’ın bütün Dünyada daha iyi tanınmasına imkân sağlanacağına inandığını belirten Kaseinov, 2017 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde, doğumunun 300. yılı münasebeti ile Azerbaycanlı Şair Molla Panah Vagif’i Anma Yılı olarak ilân edildiğini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Türk Dünyasına yönelik çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, “Bizlere Türk Dünyasının UNESCO’su olan TÜRKSOY çerçevesinde tanıtma imkânı sağladıkları için, Sayın Nevzat Kütük ve ekibine teşekkürlerimi yineliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türkistan tanıtım videosu gösterildi. Ardından panele geçildi. TÜRKSOY ülke temsilcileri olan panel konuşmacıları Elçin Gafarlı, Askar Turganbayev, Hocageldi Kuluyev ve Sancar Mülazimoğlu, TÜRKSOY tarafından Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın bağımsızlıklarının 25. yılı münasebetiyle basılan kitaplar hakkında bilgi verdiler.

Panelin ardından, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. yılı münasebetiyle hazırlanmış olan video gösterildi. Türksoy Koro videosunun gösteriminin ardından da plaket ve hediye takdimi gerçekleştirildi.

Plaket takdimi

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Türk Dünyasına yönelik çalışmalara katkılarından dolayı Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük’e plaket takdim etti. Nevzat Kütük de Prof. Düsen Kaseinov’a, Kültür A.Ş. Yayınları’ndan “Dünya Mirası İstanbul” kitabını hediye etti.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, panel konuşmacılarına da Kültür A.Ş.’nin hediyelik eşya markası “Hediyem İstanbul”un ürünlerinden fincan takımı hediye etti.

Nevzat Kütük, Türk Dünyasına yönelik bütün etkinlikleri takib ederek özenle sayfalarına taşıyıp okuyucularına aktaran Önce Vatan Gazetesi Haber Müdürü Mustafa Kemal Sallı’ya da, hizmetlerinden dolayı plaket takdim etti.

Plaket takdiminin ardından, “TÜRKSOY ve Türk Dünyası” başlıklı resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Program, Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesinde yer alan Türk Dünyası Kültür Mahallesi gezildi. Program, Türkistan pilavı ikramı ile sona erdi.