Ozan Poyrazoğlu Topkapı Türk Dünyası'nda

Köken olarak Türk destanlarının coşkulu bir performansla anlatımına dayanan âşıklık geleneği, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde yaşatılıyor.

Ozan Poyrazoğlu Topkapı Türk Dünyası’nda

Âşıklık geleneğinin günümüz temsilcilerinden Âşık Ozan Ahmet Poyrazoğlu, bu geleneğin ortaya çıktığı Türk çadırlarının sergilendiği Topkapı Türk Dünyası’nda İBB Kültür A.Ş.’nin misafiri oldu. Kazak çadırında gerçekleşen buluşmaya İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Duran da iştirak etti.

Âşık Ozan Ahmet Poyrazoğlu, Dede Korkut’tan günümüze uzanan sözlü anlatım üslubunu kuşaktan kuşağa taşıyan âşıklık geleneğinden örnekler sundu.  Şiirler okuyup sazıyla hikâyeler anlatan Poyrazoğlu, Köroğlu ve Kiziroğlu’nun hikâyesini de dinleyenlerle paylaştı.

Anadolu’nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin de önemli bir ifadesi olan âşıklık geleneği; yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanat. Kendine özgü üslubun ve icrası olan âşıklık geleneğinin en önemli niteliği ise, döneminin yaşayış ve hayata bakış tarzını, etik ve estetik değerlerini yansıtarak geniş halk kitlelerine hitap edebilmesidir.

Geleneğe uygun bir biçimde şiir söyleyebilen, karşılıklı atışma yapabilen, hikâye anlatabilen ve icralarını çoğunlukla saz eşliğinde gerçekleştiren sanatçılara âşık; bu söyleme biçimine ise “âşıklık-âşıklama” deniliyor. Bu sanatın temsilcileri, usta âşıkların yanında uzun yıllar çıraklık yaparak yetişiyor.

Karakoyunlu Türkmenlerinden olan Âşık Ozan Poyrazoğlu, 1951 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğdu. Asıl mesleği öğretmenlik olan Ahmet Poyrazoğlu, gözünü ozanlık geleneğini sürdüren bir ailenin içinde açtı. Öyle ki anne ve babası kavga ettiklerinde türkülerle atışırlarmış.  Abisi Âşık Ummani nedeniyle yörenin ozanları evlerine sürekli gelip giderlermiş. Özellikle Erzurum ile Kars yöresinin ozanları gelirmiş. Âşık Poyrazoğlu bu bağlamda Emrah ve Emin Cihani’den etkilenmiş.